Реклама

Ново в сайта

Алхамбра: Приказният град в Андалусия


Алхамбра е един от най-красивите и впечатляващи архитектурни комплекси в света. Той е разположен в Гранада, южна Испания, и е бил бивша резиденция на мавританския владетел на Гранада.
Алхамбра е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е една от най-популярните туристически атракции в Испания.

Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 м², има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града – Албаисин.

История на Алхамбра

Алхамбра е построена през 13-ти век от мавритански владетели на Гранада. Тя е била построена на мястото на съществуваща крепост и е била разширена и украсена през вековете. Алхамбра е била резиденция на мавритански владетели до 1492 г., когато Гранада е завладяна от християните.

Архитектура на Алхамбра

Алхамбра е построена в характерен мавритански стил. Тя е известна със своите сложни резбовани тавани, керамични плочки и фонтани. Алхамбра е разделена на две основни части: Алкасаба, старата крепост, и Насариде, мавританската резиденция.

Алкасаба

Алкасаба е старата крепост на Алхамбра. Тя е построена през 12-ти век и е била използвана за защита на града. Алкасаба е доминирана от крепостната кула Торе де ла Вела, която предлага невероятни гледки към града.

Насариде

Насариде е мавританската резиденция на Алхамбра. Тя е построена през 13-ти век и е известна със своите красиви градини, бани и дворци. Най-известните части на Насариде са Дворецът на Насридите, Дворцът на Карл V и градините на Хенералифе.

Дворецът на Насридите

Дворецът на Насридите е сърцето на Алхамбра. Той е построен през 13-ти век и е бил резиденция на мавритански владетели. Дворецът е известен със своите красиви градини, бани и дворци.

Дворецът на Карл V

Дворецът на Карл V е построен през 16-ти век от крал Карл V. Той е построен в ренесансов стил и контрастира с мавританската архитектура на останалата част от Алхамбра.

Градините на Хенералифе

Градините на Хенералифе са разположени в подножието на Алхамбра. Те са едни от най-красивите градини в света. Градината е известна със своите фонтани, езера и цветни градини.

Как да посетите Алхамбра

Алхамбра е популярна туристическа атракция и е важно да резервирате билети предварително. Билети могат да бъдат закупени онлайн или в туристическия център на Гранада.

Алхамбра е отворена от 8:30 до 20:00 часа от април до октомври и от 8:30 до 18:00 часа от ноември до март. Комплексът се посещава най-добре рано сутринта, когато е по-спокойно.

Заключение


Алхамбра е едно незабравимо преживяване. Това е място, което ще ви остави без дъх с красотата си и богатата си история.

Няма коментари