Реклама

Ново в сайта

Кула Галата

Кула Галата също наричана и Кулата на Христа от генуезците и Голямата кула от византийците, е разположена на площад „Таксим“ в Истанбул, Турция, в северната част на залива Златен рог.
Тя е една от най-забележителните и впечетляващи постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидно покрития цилиндър, извисяващ се на хълм над небосвода на квартал Галата край Златния рог.
Кулата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан. Първоначално е построена от дърво в квартала на генуезците, а през май 1433 г. - от камък. В миналото се използва за склад и мелница от генуезците.
В османският период, в различни години, са се намирали хамбари, затвор, морски фар, пожарна кула. Според легендата, в османският период, Ахмед Челеби Хезарфен, изпитвайки своето изобретение за полет с крила, прелетял от тази кула до противоположната на азиатска страна - Ускудар.

Височината й достига 66,90 м. заедно с конусовидния цилиндър отгоре.В миналото е била най – високата структура в града. При реставрацията й от 1964 - 1967 г. е бил достроен конусообразен покрив.
Кулата Галата днес е туристическа атракция. До терасата на кулата може да се стигне по стълба, чийто стъпала са 143 на брой или с асансьор. Отгоре се открива невероятна гледка към Босфора и старата част на Истанбул. Горните 3 етажа се използват за ресторант, рецепция и кафе-бар, където можете да се насладите на разкриващия се пейзаж.


Няма коментари