Абу Симбел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абу Симбел
Храмът на Нефертари
Храмът на Нефертари
Местоположение
22.3369° с. ш. 31.6256° и. д.
Абу Симбел
Разположение в Египет
Страна Египет
ОбластАсуан
Археология
ВидХрамов комплекс
ПериодXIII век пр. Хр.
КултураДревен Египет
Световно наследство на ЮНЕСКО
ИмеНубийски паметници от Абу Симбел до Филе
РегионАрабски страни
ТипКултурно
Критерийi, iii, vi
Вписване1979
ID88
Абу Симбел в Общомедия

Абу Симбел[1] (на арабски: أبو سمبل‎) е древноегипетски храмов комплекс в област Асуан, южен Египет, от средата на XIII век пр. Хр. и включващ два храма, посветени на фараона Рамзес II и на съпругата му Нефертари.

Първоначално разположен на западния бряг на река Нил, през 1964 – 1968 година при строителството на язовира „Насър“ той е разглобен и преместен на плато, 64 метра по-високо от оригиналното му местоположение, за да не бъде залят от водите на язовира.

История[редактиране | редактиране на кода]

Следвайки примера на предците си, стремили се да задържат властта над Нубия чрез издигането на крепости и храмове, Рамзес II построява храмовете след победата си в битката при Кадеш (Kadesh, Qadesh). Цялата композиция внушава могъществото на фараона и подчертава божествения му статут.

Открити са през 1813 г. от Йохан Лудвиг Буркхарт по време на пътуванията му по Нил. Той открива в пясъците горен фриз на единия от храмовете и споделя находката си с италианския изследовател Джовани Батиста Белцони, който успява през 1817 г. да разкрие входа и да влезе във вътрешността.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Големият храм е посветен на бога-слънце Ра и на боговете Хор и Птах. Той се смята за най-големия и най-красивия храм от времето на Рамзес II и за един от най-красивите египетски храмове[2]. Фасадата му е украсена с четири колоса с чертите на Рамзес, носещ двойната корона на Горен и Долен Египет. Статуите са издялани в самата скала, използвайки естествения ѝ наклон, достигат 20 m височина и се виждат отдалеч. Статуята вляво от входа е била повредена по време на земетресение, което оставило само долната и част на мястото си, а горната лежи в пясъка пред храма. Освен четирите големи статуи има и няколко по-малки.

Образът на Рамзес господства из целия храм: над входа е изсечено името му, в първото помещение на светилището има пиластри със стоящи гигантски статуи на фараона, стените на залите са покрити със сцени от победите му, а в култовото помещение за молитви (светилището) са разположени статуи на боговете Амон-Ра, Птах и Хор, както и на самия Рамзес. Стените са покрити с барелефи, също прославящи Рамзес[3]. Предполага се, че оста на храма е проектирана така, че на 21 октомври и на 21 февруари, съответно 61 дни преди и 61 дни след зимното слънцестоене, слънчевите лъчи да проникват в светилището и да осветяват три от скулптурите, като тази на Птах, бога на подземния свят, остава винаги на тъмно[2].

Малкият храм е посветен на египетския бог Хатхор и е издигнат в чест на Нефертари, жената на Рамзес II. Той е построен на стотина метра на североизток от Големия храм. Това е вторият храм, посветен на кралица в историята на античен Египет, след храма, построен от Ехнатон и посветен на Нефертити, считана за една от най-красивите жени в световната история.

Панорамна снимка на Абу Симбел

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Също Абу Симбал, Ебсамбул, Исамбул
  2. а б ((en)) Alberto Siliotti, Egypt: temples, people, gods, 1994
  3. „Изкуството на Древен Египет“, изд. Мария Арабаджиева, София 2005, стр.143

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.