Автор: admin
Публикувано на: 05.03.2009 02:22:40

Рейтинг:

Водопадите

На границата между Бразилия и Аржентина се намира едно от най-свежите и приказни кътчета на планетата, а именно районът на водопадите Игуасу. Те са част от резервата Игуасу (в превод „Голяма вода”), който е сред най-обширните в цял свят.

Уникалната природна забележителност се е формирала преди 120 милиона години и се състои от 275 водопада, простиращи се на широчина 2.7км. Според местна легенда, тогава Бог е „насякъл” река Игуасу, защото неговата възлюбена Наипи, за която смятал да се ожени, избягала със смъртния си любовник Тароба.

Най-известният водопад в системата е „Гърлото на Дявола”, наречен така заради изливащата се от три страни вода. Неговата широчина е 150 метра, като именно той бележи границата между Бразилия и Аржентина. Туристите имат възможност да го доближат с лодка и да видят сивкавата мъгла, образуваща се от мощното падане на водата.

Ежегодно водопадите Игуасу привличат над 700 хиляди туристи от цял свят, което ги превръща в един от най-посещаваните обекти в Южна Америка. Когато условията са благоприятни, шумът от падането на водата се чува на разстояние 20 километра.

В зависимост от сезона, броят на водопадите се увеличава до 300 или намалява до150, по време на сухите периоди. 1978г. е паметна за всички местни, тъй като тогава водопадите пресъхват напълно за цели 28 дни, в следствие на невиждана суша.

Прочетете и статията за най-високия водопад в света - Анхел!

Снимки: flickr.com 

Галерия Игуасу
Читателски коментари

Анонимен 2009-08-13 21:41:40 0 отговори

Анонимен

невероятно красиво

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg